Ontstaan van BrugTheaterFestival


Ontstaan van BrugTheaterFestival

Artistiek leider, theatermaker en theaterdocent Leoni van Veen maakt theater in en vanuit de lokaliteit en veelal met amateurs. Reguliere verenigingen in Alkmaar en omgeving hebben te maken met vergrijzing van zowel publiek als leden. Het amateur-circuit verwaterde en was niet meer goed zichtbaar, terwijl er zoveel kwaliteit te ontdekken is.

Door het verdwijnen van het Alkmaarse Eenakterfestival (o.l.v. Jacqueline Kooter, Hans Smeele en Jeanne Koopman) in Provadja, de contacten met de cafe-houders in Alkmaar (Leoni is mede-oprichter van de nog steeds succesvolle Stapperjam in café Stapper) en haar deelname aan het Utrechts Cafetheaterfestival in 2010, is Leoni van Veen op het idee gekomen om een café theaterfestival te organiseren in Alkmaar, maar dan met bestaande theatergroepen die veel kwaliteit tonen. Na het peilen van de caféhouders en een aantal theatergroepen is zij in gesprek gegaan met de oprichters van het Alkmaars Eenakterfestival. Met hun ervaring is dit nieuwe festival, BrugTheaterFestival, ontstaan onder stichting Element, productiehuis Siberische Bruiloft.

In november 2012 vond het eerste BrugTheaterFestival plaats. Ruim vijftienhonderd bezoekers keken naar diverse amateurtheatergroepen uit Alkmaar en omgeving. Iedereen was enthousiast over het weekend vol theatrale verrassingen in de cafés op en rond de Platte Stenenbrug, het episch centrum van uitgaand kroegenpubliek in de Alkmaarse binnenstad. Door al het enthousiasme hebben we in de opeenvolgende jaren steeds weer het BrugTheaterFestival georganiseerd met in de laatste editie ruim 6500 bezoeken. Steeds meer mensen maken kennis met nieuwe amateurgezelschappen en professionele makers.

BrugTheaterFestival is inmiddels ondergebracht bij Artiance. Stichting Element/Productiehuis Siberische Bruiloft is aan het afbouwen en wordt over niet al te lange tijd opgeheven. BrugTheaterFestival heeft zich kunnen ontwikkelen tot het festival wat het nu is onder de vlag van de Siberische Bruiloft. We zijn blij dat Artiance BrugTheaterFestival ondersteunt en het festival wilt adopteren, zodat het zich kan blijven doorontwikkelen. www.artiance.nl

De amateuracts worden steeds beter afgestemd op de kroegomgeving en ze krijgen daarbij regieadvies en spelcoaching van professionals. In 2015 zijn wij gestart met een coachingstraject bij Artiance voor groepen of spelers die willen meedoen met BrugTheaterFestival (ook al hebben zij geen ervaring, maar wel een plan) en natuurlijk proberen we alle bezoekers, deelnemers en voorbijgangers een onvergetelijke theaterervaring te geven in het weekend van 4,5 en 6 november 2016 op de Platte Stenenbrug. Wij hopen jullie allemaal weer te zien aan, op, achter, naast en voor de bar!